Miben segíthet?
1. Vérszegénység ellen
Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A céklának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.
2. Vérnyomáscsökkentés
A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket és ezáltal csökkentheti a vérnyomást.
3. Méregtelenítő és zsírégető hatása lehet
A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogathatja a cékla, valamint csökkentheti a zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen. A cékla erősítheti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segítheti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is lehet. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segíthet a zsírt lebontani.
4. Javíthatja az állóképességet
A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezhetjük, ugyanis a zöldség javíthatja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érezhetjük fáradtnak magunkat. A cékla a regenerálódást is segítheti. A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.
5. Bőrproblémák ellen
A céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősíthetik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyag-tartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.
Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással lehet a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.
6. Gyulladáscsökkentés
A cékla a betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is lehet. Megvédheti a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bírhat.
7. Segíthet a rák megelőzésében
A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújthat bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lehet lelassítani a tumorok növekedésének ütemét.
8. Alzheimer-kór ellen
A cékla nagyon jót tehet az agynak. Szép, élénk bíbor színét a betanin nevű anyag adja, amely egy kutatás szerint segíthet megakadályozni azoknak a lerakódásoknak a kialakulását az agyban, amelyek az Alzheimer-kórért is felelősek.
9. Segíthet szabályozni a szívritmust
A cékla, illetve a cékla zöldje tele van káliummal. A kálium fontos a szívritmus és az idegek szabályozásához, ezért a céklafogyasztás jót tehet a szívnek, a keringésnek és az egész érrendszer, illetve az erek egészségének is.
10.Védi a prosztata egészségét
Egy kutatás szerint a cékla magas cinktartalma miatt férfiak esetében a prosztaták egészségét is segítheti megőrizni, illetve hozzájárulhat a szerv megfelelő működéséhez. A benne található alfa liponsavnak köszönhetően pedig a csontok egészségéhez is hozzáteheti a magáét, illetve megkötheti a nehézfémeket.
11. Növelheti a férfiak libidóját
A céklában sok a cink, amelynek rendszeres, moderált dózisú fogyasztása férfiak esetében nem csak a libidót növelheti meg, hanem csökkentheti a korai magömlés és a merevedési zavarok kialakulásának esélyét – emellett pedig növeli a tesztoszteronszintet.